Un nou studiu dezvăluie un lucru surprinzător despre strămoșii noștri

de: Ștefan Neculai
16 10. 2015

Un nou studiu realizat pe locuitorii Africii arată că strămoșii noștri aveau parte de mai puține ore de somn decât noi.

O echipă de cercetători din Statele Unite a studiat somnul societăților tradiționale din Africa și America de Sud, a căror stil de viață seamănă cu cel al strămoșilor noștri, în special cu al vânătorilor-culegători. Specialiștii au monitorizat aproape o sută de persoane pentru mai bine de o mie de nopți și au descoperit că media de ore dormite pe noapte este de 6,5 ore.

În comparație, oamenii de știință susțin că majoritatea oamenilor din Statele Unite dorm în jur de șapte ore pe noapte. Totodată, aceștia susțin că temperaturile au jucat un rol important în modelarea somnului.

În plus, luminile artificiale, nopțile pierdute în fața televizorului și etena lumină a smartphone-urilor sunt deseori blamate pentru faptul că ne distrug somnul.

Pentru a testa aceste lucruri, cercetătorii au monitorizat subiecții studiului cu ajutorul unor ceasuri inteligente care înregistrau date despre somnul acestora. Potrivit BBC, voluntarii au provenit din trei regiuni diferite, iar rezultatele testelor au fost aceleași pentru toți. Asta înseamnă că orele dormite nu reflectă un obicei local, ci modul în care aceștia sunt formați.

Pe lângă faptul că aceștia dormeau doar șase ore și jumătate, specialiștii au mai descoperit că subiecții nu dormeau și în timpul zilei. În timp ce unele documente ce datează din antichitate sugerează că europenii obișnuiau să se trezească pentru o bună bucată de timp în mijlocul nopții și să reia somnul a doua zi, acesta nu este și cazul vânătorilor-culegători.

Surprinzător, lumina naturală nu are un efect prea mare asupra somnului. Subiecții studiului obișnuiau să se culce la doar trei ore după apusul soarelui. Totuși, temperatura juca un rol mai important. Cercetătorii au descoperit că oamenii adormeau atunci când temperatura începea să scadă și se trezeau în momentul în care aceasta atingea pragul minim.

Deși societățile tradiționale studiate dorm mai puțin decât sfătuiește Fundația Națională a Somnului, oamenii nu s-au plâns vreo secundă că ar fi obosiți. În plus, se pare că printre aceștia insomniile sunt extrem de rare.